Recordaantal meiden bij La League in Amsterdam Zuid

La League en de gemeente Amsterdam maken een toer langs de stadsdelen van Amsterdam, waar open trainingen en kwalificatietoernooien worden georganiseerd op weg naar de finales in het Olympisch Stadion. La League en haar ambassadeurs bezoeken ieder stadsdeel en doen verslag van de events.

Ruim 160 voetbalsters verzamelden zich woensdag 16 mei bij SV RAP op Sportpark ’t Loopveld in Amstelveen voor La League @ Amsterdam. Straatvoetbalster en La League ambassadeur Rocky Hehakaija wenste de kinderen vanaf het balkon van de kantine fair play toe en kickte het toernooi af.

De zon schijnt en er waait een pittig windje. Een prachtige dag om te voetballen, vindt gymleraar Timo Kesselaar (26). Hij kijkt enthousiast naar ‘zijn’ meiden. Hij is hier gekomen met twee collega’s, Niek en William; alle drie als leerkracht verbonden aan bassischool Elout in Amsterdam-Zuid. Bewegen wordt als een speerpunt ervaren. Niek Peerenboom, leraar groep 8: ‘Ik werf de kinderen actief tijdens de pauze. Elk meisje dat een beetje kan voetballen of er zin in heeft wordt door mij aangesproken en kan meedoen in de voetbalteams. En ze worden goed hoor! Die meiden dwingen respect af binnen de hele school. Ook door jongens. Elke dinsdagmiddag wordt er door groep 3 tot en met 8 in de gymzaal gevoetbald. Kesselaar: ‘Het is belangrijk dat scholen voetbalprojecten bieden zodat het bruggetje naar verenigingen kleiner wordt.’ Peerenboom; ‘Via schoolvoetbaltoernooien stromen ook veel meisjes door naar verenigingen.’ We stoppen het gesprek want er gebeurt iets op het veld. Alle speelsters lopen naar het liggende meisje op het veld. De scheidsrechter staakt de wedstrijd want er is geen aandacht meer voor de bal.’ ‘Dit zijn nou meiden. Ze zijn betrokken bij elkaar.’ Niet veel later wordt de wedstrijd hervat. Kesselaar: ‘Sport verbindt. Het is leuk voor kinderen om samen als team naar een einddoel toe te werken. Ze moedigen elkaar aan en steunen elkaar.” De meiden van Elout winnen met 5-0 van hun tegenstander en lopen lachend en bezweet het veld af.

Voetbal haar ding

Karima (43) moeder van Sabrina Boutallite (12) vertelt hoe enthousiast en gedreven haar dochter is. Vorig jaar deed Sabrina ook mee met La League. Ze heeft zich weer individueel ingeschreven via de site www.laleague.com Voetballen wil ze! En in een goed team. ‘Ze moet echt huilen als ze in een minder team terecht komt’, vertelt haar moeder. Sabrina zit nog niet op voetbal maar dit duurt niet lang meer. Na de zomer start zij bij Zeeburgia in Amsterdam-Oost. ‘Sabrina zat eerst op Kung Fu maar voetbal blijkt helemaal haar ding. Thuis kijkt ze alleen maar Real Madrid en past ze de technieken toe die ze ziet.’

Voetbal laagdrempelig

Hockey was het voor Lua, maar binnen een jaar ‘smeekte ze of ze op voetbal mocht’. Aan het woord is Lua’s vader. Een grote supporter van haar. ‘Voetbal is ook zo lekker laagdrempelig.’ De meiden van de Anne Frankschool vinden het toernooi te gek! Maar moeten nu weer verder want de wedstrijd begint! Daaaag!

‘Als Emilie op zaterdag een hockeywedstrijd kan spelen en op zondag kan meedoen aan een voetbalwedstrijd, dan doet ze dat.’ Helaas is dit niet mogelijk en blijft het in clubverband vooralsnog bij hockey. Moeder Julie (41) vertelt enthousiast over haar tienjarige dochter. ‘Ze doet altijd graag mee aan voetbaltoernooien die haar school organiseert en neemt ook deel aan de Ajax kids clinics.’

Maya (11), leerling van de Merkelbachschool voetbalt voor de lol. ‘Het is zo gezellig om te voetballen met de andere meiden.’

Wies Spijkerman (10) voetbalt vanaf haar zesde jaar. ‘Ik sta in de verdediging met een meidenteam in de jongenscompetitie van Buitenveldert. Ze zegt het met trots, en vervolgt: ‘Met de meiden in de meidencompetitie wonnen we alles. Nu winnen we ook alles met ons meidenteam in de jongenscompetitie JO11-7, maar het is wel iets moeilijker. We zouden best naar de JO11-4 kunnen gaan, vind ik.’ Met haar vriendinnen voetballen, zoals vandaag, vinden ze allemaal superleuk.

La League

La League, een initiatief van Plan Nederland, organiseert clinics en kwalificatietoernooien voor meiden, in samenwerking met gemeente Amsterdam. Meiden tussen de 9 en 16 jaar kunnen zich inschrijven voor het laatste kwalificatietoernooi op 23 mei om zich te kwalificeren voor de grote finale van La League in het Olympisch stadion op 25 en 26 mei.

Woensdag 23 mei is het laatste kwalificatietoernooi in Amsterdam Oost.