Portretten van bijzondere voetbalsters: Aflevering 3: Myrthe Moorrees

”De focus gaat volledig op het voetballen”

La League organiseert in samenwerking met de Eredivisie Vrouwen voetbalactiviteiten speciaal voor meiden. Profspeelsters stellen tijdens de events bij de Eredivisie Clubs een team samen van de meest getalenteerde meiden. De beste teams uit het hele land strijden komend voetbalseizoen tijdens de La League Finale voor de La League Trophy. Deelname is gratis en zowel speelsters als keepsters kunnen meedoen. Op woensdag 11 juli is het de beurt aan de FC Twente Vrouwen.

Portretten van bijzondere voetbalsters

Speciaal voor jullie maakt La League portretten van bijzondere voetbalsters. Elk met haar eigen verhaal. Want als je zelf voetbalt, of fan bent van meidenvoetbal, dan is het gaaf om te weten hoe het profspeelsters is gelukt om te voetballen in de Eredivisie Vrouwen. De vrouwen vertellen over het volgen van hun hart, zichzelf zijn en over hun doorzettingsvermogen. De eeuwige vergelijking met mannenvoetbal komt aan bod, net als de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en de steun van hun ouders, in het bijzonder van hun vader.

Aflevering 3: Myrthe Moorrees

Myrthe Moorrees (23) speelt ook aankomend seizoen bij FC Twente. “Ik heb vertrouwen in de ontwikkeling die ik nog kan maken binnen FC Twente, ik hou van de sfeer binnen de club en het vertrouwen dat mij wordt gegeven.” La League tekent een portret op van Moorrees over de steun van haar vader voor haar carrière en de ontwikkeling in het vrouwenvoetbal. Voor het interview spreken we af in Venray, in de ouderlijke woning van Myrthe. Ik word hartelijk ontvangen door Myrthe en haar ouders Johan en Nelly. Myrthe voetbalt sinds zeven jaar in de eredivisie en heeft gespeeld bij VVV Venlo, FC Utrecht, PSV en FC Twente. Myrthe heeft de HBO opleiding Sport, Gezondheid & Management in juni afgerond. Haar afstudeerstage vond plaats bij Leoni Blokhuis van FlowSports, waar zij onderzoek deed naar ‘Het vrouwenvoetbal verdient een plek in de (sport)evenementenbranche.” Myrthe is ambassadeur voor de stichting FC Robinstijn, dat zich inzet voor voetbalwensen van zieke kinderen. Met Kika van Es runt zij het bedrijf Van Es & Moorrees waar de dames zijn te boeken voor voetbalclinics.

De KNVB steunt het vrouwenvoetbal zoveel mogelijk. Toch is er nog veel winst te behalen. Er wordt bijvoorbeeld niet bij elke club voetbal voor meiden gefaciliteerd. Bij sommige clubs worden goede speelsters niet geselecteerd voor selectieteams. Wat is hieraan te doen? Myrthe: “Het is heel knap dat Nederland Europees kampioen is, met relatief zo weinig meiden die voetballen in Nederland in vergelijking met andere grote landen zoals bijvoorbeeld Duitsland of Engeland. De kwaliteit van voetbal gaat omhoog door veel meer meiden aan te trekken. Gelukkig groeit het vrouwenvoetbal. Dit vind ik mooi om te zien. Met een initiatief als La League maken wij als Eredivisie Vrouwen meiden enthousiast voor voetbal. De piramide wordt steeds hoger als we onderaan beginnen. Meiden nemen vriendinnen of nichtjes mee. Ik heb bij mijn eerste club trainers gehad die niet accepteerden dat ik goed kon voetballen. Het gevaar is dat meiden hun motivatie verliezen en van voetbal afgaan. Jongens worden vaak alleen opgeleid voor het eerste elftal. Waarom zou je dit niet ook bij meisjes doen?”

Johan: “Als ik zie wat meiden moeten doen om dit niveau te bereiken. Terwijl voor jongens alles gefaciliteerd wordt. Alle trainers, vervoer, school. Myrthe accepteerde als kind niet dat ze in een derde of vierde elftal terecht zou komen. Toen dit ernaar uitzag wel te gaan gebeuren, is ze van SV Venray naar RKSV Wittenhorst gegaan waar ze in dezelfde divisie speelde als haar oude club. Ze werd volledig opgenomen in het jongensteam en heeft tot haar zestiende tussen de jongens in de selectie gevoetbald. Ze had het geluk dat ze bij een vereniging terecht kwam waar ze een trainer trof die haar talent zag, en hierin meeging. Myrthe: “Bij jongens ging het qua spel wat sneller en zij spelen steviger duels. Tot aan de B-jeugd kon ik goed meekomen. Johan: “Ze is in elke sport goed. Het balgevoel is er gewoon.”

Wat is het verschil tussen jongens en meiden? Myrthe: “Jongens zijn fysiek sterker. Dat is het verschil tussen man en vrouw, in welke sport dan ook. De mentaliteit van vrouwen is ook vaak anders dan die van mannen. “Wij doen het niet voor het geld.” Bij de vrouwen heb je vaak alleen het eerste elftal. Heeft een meisje talent en wil zij graag verder groeien dan zie je vaak dat het voortraject tussen de jongens is.  Er zijn op dit moment nog niet genoeg meiden om jeugdopleidingen te vullen. Of je gaat op jonge leeftijd (rond de 15-16 jaar) naar Centrale Topsport Centra’s (CTO) waarbij je intern je studie en de sport combineert. Maar bij bijvoorbeeld VV Alkmaar bestaat wel een vrouwenopleidingscentrum. En Heerenveen biedt komend seizoen naast het eerste elftal en een jong elftal ook Onder 14 en Onder 16 programma’s aan.

Een trainer die gelooft in de potentie van meiden is dus belangrijk. Maar je hebt ook je hart gevolgd door van club te wisselen om verder te komen. Wat helpt nog meer om te blijven voetballen? Johan: “Wanneer ouders hun kind ondersteunen door mee te gaan met activiteiten. De motivatie blijft optimaal als je je dochter ondersteunt. Anders wordt de afstand te groot.”

Wat heb je altijd willen worden? Myrthe: “Meteen al profvoetbalster.”

Wat is je droom? Myrthe:In het buitenland voetballen, het liefst bij een club in Engeland of Duitsland. Ik kreeg die kans ook, maar op dit moment voelde die stap niet overtuigd genoeg om hem te maken. Ik heb gekozen voor FC Twente en daarin zie ik voor aankomend seizoen nog volop ontwikkelmogelijkheden om hopelijk later die stap wel te maken. Ik ga vaker trainen nu ik ben afgestudeerd. De focus gaat volledig op het voetballen. We gaan voor de prijzen! Bij PSV waren we in de competitie snel afgehaakt. Bij FC Twente strijden we niet alleen om de beker, maar ook om de competitie.

Heb je geen spijt van je keuze? “Ik was er wel even bang voor, want ik wil heel graag in het buitenland voetballen, en nu kreeg ik die kans. Maar ik leef in vertrouwen. Je weet nooit hoe het balletje rolt. Ik ga er in ieders geval alles aan doen.”

Toen FC Utrecht failliet ging was je ook bang dat er geen club interesse zou hebben. Myrthe grijnzend: “Dat klopt. Binnen een week had ik van bijna iedere club interesse.” Er was bij FC Utrecht geen geld meer om de bus te betalen. Iedereen deed een bijdrage uit eigen zak. We hadden een doorstart kunnen maken want er was een sponsor. Maar het veld werd niet gefaciliteerd door de club. Absurde situatie. Toen gingen wij failliet. Terwijl de jongens van 13 met alles werden gefaciliteerd.

Welke invloed heeft de trainer op jou? Mijn trainer Tommy Stroot geeft mij vertrouwen. Door zijn steun heb ik een goed seizoen gedraaid. Ik heb iemand nodig die zegt dat ik goed ben. Ik ben zelf nogal kritisch en ik kijk sneller naar mijn fouten dan naar de goede dingen.  FC Twente is een hechte club. Niet alleen de trainers en speelsters maar ook het bestuur en de sponsors. Het bestuur is iedere wedstrijd aanwezig. Maar ook sponsoren zijn erbij. Johan: “Twente is laagdrempelig. De sponsors spreken ons als ouders aan en leggen uit waarom ze de ploeg steunen. Er zijn geen kliekjes. Het is heel mooi om te zien dat dit kan. In Twente is het ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.” Myrthe: Heel Twente staat achter de club. Kijk maar naar de mannen. Ook al degraderen de ze, de seizoenkaarten worden gewoon verlengd en sponsoren blijven.”

Waar ben je dankbaar voor? Myrthe: “Dat mijn ouders mij altijd hebben gesteund. Als dit niet was gebeurd had ik absoluut geen voetbalcarrière gehad. Johan: “Op vakantie wil een kind naar de Efteling. Myrthe niet. Myrthe wilde naar een talentendag. Ze viel echt op toen we naar een talentendag bij FC Utrecht gingen. Daarnaast heeft Myrthe binnen de KNVB in regio-districts elftallen gespeeld en uiteindelijk ook alle Nederlandse-jeugdelftallen doorlopen. In die tijd bestond navigatie niet. Wát zijn we vaak verdwaald op weg naar voetbalevents.”

In 2007 is door de KNVB de basis gelegd voor een Eredivisie voor vrouwen. In Nederland spelen nu negen Eredivisieclubs. Er is nog een lange weg te gaan om het voetbal voor vrouwen te professionaliseren. Wat kan er veranderen waardoor de omstandigheden voor voetballende meiden en vrouwen verbetert? Myrthe: “De Eredivisie bestaat pas elf jaar dus laten we het de kans geven te groeien. Maar vrouwenvoetbal verdient onder andere meer aandacht in de media, dit leidt ook weer tot meer sponsoren. Het zou een vast onderdeel van een sportuitzending moeten zijn. ” Ook helpt beleidsvoering ten aanzien van gelijke rechten. Myrthe: “Het moet niet uitmaken of je man of vrouw bent. Het eerste team speelt op het eerste veld. Wij zijn wel eens van het veld afgehaald omdat jeugdteams op dat veld waar wij bezig waren moesten trainen.” Johan: “Toen de Ajax Vrouwen de beker wonnen van PSV keek ik op NU.nl maar het stond niet vermeld. Dat is toch raar? “ Sponsoren weten de weg naar het vrouwenvoetbal langzamerhand te vinden. Johan: De sponsor van FC Twente, Roetgerink, zegt dat hij door het vrouwenvoetbal te sponsoren meer reclame haalt met een x bedrag dan dat hij mannenvoetbal zou sponsoren.” Johan: “Vrouwen zijn een inhaalslag aan het maken die zij volledig aan zichzelf te danken hebben. Ze zetten zich met zoveel passie en doorzettingsvermogen. Veel mensen zijn verrast en het vrouwenvoetbal gaan waarderen.”

Wat is jouw ervaring met La League? “Wat ik mooi vind aan de evenementen van La League is dat de Eredivisiespeelsters samenkomen met de doelgroep. Vorig jaar deed ik mee met de seizoenopening van de Eredivisie Vrouwen in het Olympisch stadion. Erg leuk om met de meiden te voetballen en ze te coachen. Ook dit jaar ben ik er weer bij met FC Twente op 11 juli.”

Hoe reageren meisjes op jou? “Ze stellen vragen zoals: hoe vaak train je? Hoe oud was je toen je met voetbal begon? Maar ik ontmoet ook jongens die handtekeningen vragen aan vrouwelijke spelers. En zo moet het toch zijn? “

Wat deed de oproep van het Nederlands elftal met jou? Myrthe: “Sinds het WK 2015 zat ik in de voorselectie van 35 speelsters. Sindsdien ben ik de ene trip wel opgeroepen en een andere trip niet. Ik had al eerder besloten wedstrijden meegespeeld, maar deze tellen niet mee als officiële interland. Tijdens het EK afgelopen zomer stond ik stand-by. In oktober 2017 heb ik mijn officiële debuut gemaakt voor het Nederlands- elftal. Op een gegeven moment mocht ik warmlopen en hebben we met 2-0 van Oostenrijk gewonnen. Het was mistig toen. Een geweldige ervaring, hier droom ik als kind al van.”

Hoe trots zijn jullie op Myrthe? Johan: “Wij zijn heel trots op haar. In al die jaren heeft ze nooit geklaagd dat ze moe is. Ze gaat de hele week naar school en traint erna. Myrthe: “Ik ben niet anders gewend. Het zit zo in mijn systeem: naar school, trainen, en ’s avonds huiswerk maken. Ik voel mij nooit gestrest omdat ik weet dat ik er altijd alles aan doe. Nu ik ben afgestudeerd kan ik mij gelukkig volledig richten op het voetballen.”

Diverse artikelen:

FC Twente: AD, Vrouwenvoetbalnieuws, Twente website, de Tubantia, site La League

https://laleague.com/de-focus-gaat-volledig-op-het-voetballen/

https://www.tubantia.nl/hengelo/bij-voetbalclinic-voor-meisjes-in-hengelo-doen-ook-de-vaders-mee~a104c2a7/

https://www.vrouwenvoetbalnieuws.nl/nieuws/hoofdnieuws/177937/moorrees-geniet-van-oranje-een-geweldige-ervaring-hier-droom-ik-als-kind-al-van

https://www.twentefans.nl/nieuws/overige-elftallen/177900/er-zijn-geen-kliekjes-bij-fc-twente-het-is-heel-mooi-om-te-zien-dat-dit-kan

https://www.ad.nl/hengelo/bij-voetbalclinic-voor-meisjes-in-hengelo-doen-ook-de-vaders-mee~a104c2a7/127966586/