Portretten van bijzondere voetbalsters: Aflevering 1: We trappen af met…. Paulina Quaye, keepster bij VV Alkmaar.

“Ik zou ooit graag keepen voor het Nederlands elftal”

La League organiseert in samenwerking met de Eredivisie Vrouwen voetbalactiviteiten speciaal voor meiden. Profspeelsters stellen tijdens de events bij de Eredivisie Clubs een team samen van de meest getalenteerde meiden. De beste teams uit het hele land strijden komend voetbalseizoen tijdens de La League Finale voor de La League Trophy. Deelname is gratis en zowel speelsters als keepsters kunnen meedoen. Dinsdag 10 juli is het zover voor VV Alkmaar. Meiden van 9-16 jaar kunnen zich hier nog inschrijven.

Portretten van bijzondere voetbalsters

Speciaal voor jullie maakt La League portretten van bijzondere voetbalsters. Elk met haar eigen verhaal. Want als je zelf voetbalt, of fan bent van meidenvoetbal, dan is het gaaf om te weten hoe het profspeelsters is gelukt om te voetballen in de Eredivisie Vrouwen. De vrouwen vertellen over het volgen van hun hart, zichzelf zijn en over hun doorzettingsvermogen. De eeuwige vergelijking met mannenvoetbal komt aan bod, net als de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en de steun van hun ouders, in het bijzonder van hun vader.

Aflevering 1: We trappen af met…. Paulina Quaye, keepster bij VV Alkmaar.

Paulina maakte in juli 2017 heel bewust de overstap van Ajax naar VV Alkmaar. Speelminuten wilde ze maken. Een portret van een zelfbewuste, jonge vrouw over haar keuzes om haar ultieme doel te bereiken in een nog steeds door mannen gedomineerde wereld. Hoe belangrijk is de rol van haar ouders, en in het bijzonder van haar vader. “Zonder de steun van mijn ouders was ik zeker niet meer in beeld geweest bij de KNVB.”

Aan het woord zijn Paulina en haar ouders Isaac en Renée Quaye. Voetbal zit het gezin in het bloed. De kinderen (Paulina heeft nog twee broers) zijn altijd gestimuleerd om te sporten. En dat loont: het gaat goed met ze.

Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport in Nederland. Er voetballen wereldwijd 29 miljoen meiden en vrouwen. Tegelijkertijd stelt dit niet zoveel voor in verhouding tot mannenvoetbal. Hoe kijk jij hiertegen aan binnen de Eredivisie voor vrouwen? Paulina: “Het financiële aspect is een belangrijke factor om meiden die de eredivisie halen, ook te behouden. Op het moment dat een speelster veel tijd investeert in de sport en ondanks haar inspanningen niet financieel kan rondkomen, -en dan heb ik het niet over het bezit van een mooie auto-, dan is zij helaas genoodzaakt voor een maatschappelijke carrière te kiezen. Ik studeer aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) aan de Hogeschool Van Amsterdam. Als ik ben afgestudeerd hoop ik toch echt dat ik mij volledig kan focussen op voetbal en er op een gegeven moment van kan rondkomen.”

In 2007 is door de KNVB de basis gelegd voor een Eredivisie voor vrouwen. In Nederland spelen nu negen eredivisieclubs. Er is nog een lange weg te gaan om het voetbal voor vrouwen te professionaliseren. Wat kan er veranderen waardoor de omstandigheden voor voetballende meiden en vrouwen verbetert? “Meiden bij amateurverenigingen zouden dezelfde kansen moeten krijgen als jongens. Nu zie je vaak dat meisjes van eenzelfde leeftijdscategorie bij elkaar worden gezet zonder dat er gekeken wordt naar de niveauverschillen. Als meiden daar zelf voor kiezen is dat prima, maar als ze hoger op willen moeten ze daar ook de kans voor krijgen. Talentvolle jongens hebben die keuze namelijk wél.

Teamsfeer is heel belangrijk is om leden te behouden. Hoe zie je de rol van een trainer? Isaac: “Die is heel belangrijk. Paulina werd bij haar eerste club begeleidt door een trainer die haar kwaliteit misschien wel zag, maar geen meisjes in de selectie wilde. Op dat moment heeft Paulina de keuze gemaakt weg te gaan. Bij een latere club werd zij juist begeleidt door een trainer die haar wél heeft gemotiveerd het beste uit zichzelf te halen. Ze werd gescout voor de B1 van RKHVV en meegenomen naar de A1 van club SC Westervoort.”

Heb je wel eens vaker lastige besluiten genomen om je focus te houden? Paulina: “Ik speel sinds juli 2017 bij VV Alkmaar. Vorig jaar was ik bij Ajax tweede keepster. Als bij Ajax een speelster geblesseerd is, staat er in de reserve een vrijwel net zo’n goede speelster op. Die poule is bij VV Alkmaar niet zo groot. Wij hebben elkaar echt allemaal nodig. Ik wil zo veel mogelijk wedstrijden spelen, vandaar dat ik heb besloten de overstap te maken naar VV Alkmaar.

Wat is het meest ingrijpende dat je tot nu toe hebt gedaan om je droom na te jagen? Paulina: “Na een open dag van CTO Topsport Amsterdam ben ik op 16-jarige leeftijd het huis uitgegaan. Sindsdien woon ik op kamers in een studentenflat. Het programma was afgestemd op dat van school en we kregen drie keer per week een maaltijdvoorziening.  Eén keer per week werd er gekookt met een groepje. Ook woonde er iemand van de staf in het complex bij wie ik met vragen terecht kon. Mijn ouders stelden mij na een open dag van CTO Topsport Amsterdam de vraag: ‘Als je dit doet bestaat je leven uit school en voetbal. Wil je dit?’ “Ik was overtuigd. Mijn ouders hebben altijd achter mijn besluit gestaan.”

Als je ouders je niet zo hadden gesteund, hoe had je leven er dan uitgezien? Paulina: “Waarschijnlijk had ik mezelf veel minder ontwikkeld en was ik uit beeld geraakt bij de KNVB. Pas toen ik de stap naar CTO Amsterdam maakte, begon ik speelminuten te maken in nationaal O16 en O17. De weg daar naartoe hebben mijn ouders mij altijd gereden naar RKHVV, SC Westervoort en alle KNVB-activiteiten. Samen met mijn ouders heb ik heel wat voetbalclubs gezien in alle uithoeken van Nederland. Mijn ouders hielpen mij om een zo goed mogelijke keeperstraining te krijgen, ofwel bij de club waar ik op dat moment speelde, of bij externe trainers. Daardoor heb ik ook een keer met Jasper Cillessen op het trainingsveld gestaan toen hij nog bij N.E.C. speelde. Ook ben ik dankzij mijn ouders bij de keeperspromotiedagen van Frans Hoek beland waar ik Loes Geurts heb ontmoet. Op mijn elfde werd ik beste keeper van Nederland. Als mijn ouders mij niet zo hadden gesteund in mijn carrière, dan woonde ik nu waarschijnlijk nog in Nijmegen en had ik nooit de kans gehad om met alle fantastische speelsters en stafleden te werken als ik in de afgelopen 12 jaar heb mogen doen.”

La League motiveert meiden, ondersteund door hun vader en andere fans, om te voetballen en zolang mogelijk door te spelen. La League organiseert daarom voetbalevents voor meiden in Nederland. In Brazilië en Nicaraqua zet La League voetbal in om kind zwangerschappen en kind huwelijken tegen te gaan door de organisatie van voetbalprojecten. Wat is jouw ervaring met La League? “Paulina: Ik moedig de meiden 10 juli natuurlijk aan, zal hen scouten en een team samenstellen voor de finale. Vorig jaar was ik ook aanwezig bij de finale in het Olympisch stadion. Dit was hartstikke leuk om te doen. De vader-dochter wedstrijden vond ik ook geweldig om te zien. Het Eredivisieseizoen 2017-2018 werd in september geopend in het Olympisch stadion. Dit is ook georganiseerd door La League. Meiden motiveren om te voetballen is een heel goed initiatief.”

Wat is jouw ultieme droom? Breed lachend: “Ooit keepen in het Nederlands elftal. En ik zou graag fulltime bij een profclub spelen.”

Je hebt de halve finale gekeept op het EK 019. Hoe vond je dat? “Geweldig! Ik heb goed gespeeld in de poulewedstrijden en dat gaf mij rust. Een halve finale is altijd spannend. Dit is niet erg, dat houd je scherp. We begonnen de wedstrijd goed, dus dan groei je alleen maar.” Isaac: “De klik tussen de meiden was er. Dat helpt ook enorm om tot grote hoogten te komen. Dat zag je ook bij de Oranjevrouwen tijdens het EK. Ze gunnen elkaar de prestatie.”

Wat voor gezin zijn jullie? “We zijn een heel leuk gezin,” lacht moeder Renée. “We zijn trots op alle drie, en niet alleen om het voetbal. We zijn erg begaan met elkaar, al houden we ook van onze zelfstandigheid. Isaac en ik kijken graag samen naar de wedstrijden van de kinderen. Als Paulina het moeilijk heeft, gaan we in gesprek hoe we dit kunnen oplossen.”

Paulina leeft al vijf jaar in een volwassen wereld. Hoe beschermen jullie haar hierin? Isaac: “Paulina weet goed wat ze wil. En zij neemt ons hierin mee. Elke keuze gaat met vallen en opstaan en wij begeleiden haar hiermee door te praten en haar bij te staan. Ik zou er wel een stokje voor steken als ze in zeven sloten tegelijk loopt, maar dat doet ze niet.”

Voetbalde je altijd met jongens? Paulina: “Ik voetbalde altijd op het schoolplein. Ik moest op doel zodat de jongens konden scoren. Naarmate ze doorkregen dat ik best goed was in keepen werd ik als eerste gekozen. Tijdens schoolvoetbal hielp ik de meiden want ik was de enige die kon scoren. Gemengde teams zijn trouwens prima. Ik leer veel van jongens.”

Isaac: “Paulina was motorisch altijd al goed ontwikkeld. Vanaf heel jonge leeftijd. Er is ons regelmatig gevraagd of het niet gevaarlijk is wat ze doet, als ze weer eens ergens in klom. Maar we konden al snel zien dat ze wist wat ze deed, hoe jong ze ook was.”

Wat heeft voetbal je gebracht aan eigenwaarde? “Keepen is een belangrijke positie. Op het moment dat ik het goed doe voelt het geweldig, maar als ik fouten maak kunnen we de wedstrijd verliezen. Ik leer hierdoor om te gaan met teleurstellingen.”

Isaac: ”Sinds ze op zichzelf woont heeft ze geleerd te relativeren en op zichzelf te vertrouwen. Fouten maken is niet leuk, maar ze wordt er sterk van.”

Welke tip kunt u als vader geven aan meiden die willen voetballen? Isaac: “Zet eerst eens op een rij wat je zelf wilt en waar je naartoe wilt. Vraag jezelf af waar je gelukkig van wordt.”

 

Diverse artikelen:

VV Alkmaar: Rodi Beverwijk en Alkmaars nieuws, Fb VV Alkmaar, Site La League

https://laleague.com/ik-zou-ooit-graag-keepen-voor-het-nederlands-elftal/

http://www.rodi.nl/widgets/1444-alkmaar/nieuws/1467953-lsquo-ik-droom-van-keepen-in-nederlands-elftal-rsquo-paulina-quaye-neemt-deel-aan-la-league-meidentoernooi-vv-alkmaar

http://www.beverwijker.nl/nieuws/1467953-lsquo-ik-droom-van-keepen-in-nederlands-elftal-rsquo-paulina-quaye-neemt-deel-aan-la-league-meidentoernooi-vv-alkmaar

https://www.facebook.com/vvalkmaar/posts/1792179420868384