Portretten van bijzondere voetbalsters: Aflevering 4: Yvette van Daelen

La League organiseert in samenwerking met de Eredivisie Vrouwen voetbalactiviteiten speciaal voor meiden. Profspeelsters stellen tijdens de events bij de Eredivisie Clubs een team samen van de meest getalenteerde meiden. De beste teams uit het hele land strijden komend voetbalseizoen tijdens de La League Finale voor de La League Trophy. Deelname is gratis en zowel speelsters als keepsters kunnen meedoen. Op woensdag 18 juli is het de beurt aan de PEC Zwolle Vrouwen.

Portretten van bijzondere voetbalsters

Speciaal voor jullie maakt La League portretten van bijzondere voetbalsters. Elk met haar eigen verhaal. Want als je zelf voetbalt, of fan bent van meidenvoetbal, dan is het gaaf om te weten hoe het profspeelsters is gelukt om te voetballen in de Eredivisie Vrouwen. De vrouwen vertellen over het volgen van hun hart, zichzelf zijn en over hun doorzettingsvermogen. De eeuwige vergelijking met mannenvoetbal komt aan bod, net als de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en de steun van hun ouders, in het bijzonder van hun vader.

Aflevering 4: Yvette van Daelen

Een exclusief interview voor La League met Yvette van Daelen (23), verdedigster van PEC Zwolle en haar vader Marco. 118 wedstrijden in de Eredivisie heeft ze op haar naam staan. Na onder 14, onder 16 en het Beloften team van FC Twente voetbalt Yvette nu het zevende seizoen in de Eredivisie Vrouwen bij PEC Zwolle. Yvette droomt van het spelen in een vol MAC3Park stadion; het stadion van PEC Zwolle. Die droom komt steeds dichterbij, want de ontwikkeling in vrouwenvoetbal is niet te stuiten. Sinds 2007 bestaat de Eredivisie Vrouwen. Relatief kort, dat wel, in vergelijking met mannen, die in 1956 is ontstaan.  ‘Vrouwenvoetbal is een toegankelijke markt die moet groeien,’ zegt Yvette’s vader Marco. ‘Steeds meer meiden krijgen interesse in voetballen. Er wordt hierdoor vaker talent ontwikkeld.”

Sporten op hoog niveau kreeg Yvette van kinds af aan mee omdat ze als jongste dochter uit een gezin van drie meiden ‘overal werd meegesleept’ naar de sporten van haar oudere zussen. Deborah (29) is werkzaam als professioneel volleybalster in Duitsland bij Allianz MTV Stuttgart en heeft twee jaar bij Oranje gespeeld. De middelste dochter Fabienne (27) heeft ook bij Jeugd- en Jong Oranje gevolleybald en doet nu aan crossfit. Marco: “De enige bijdrage van ons is dat we ze aan alle kanten hebben gesteund. Elke zondag waren we te vinden in onder andere Eibergen en Zeist. Dit hebben we jarenlang gedaan. Ook Yvette is begonnen met volleybal. Toen zij als zesjarige begon, kon zij al onderhands en bovenhands spelen terwijl je op die leeftijd net een bal probeert te vangen.” Yvette: “Ik verveelde mij en verziekte de training. Ik leerde vangen, maar ik kon veel meer. Voetbal bleek al snel daarna helemaal mijn ding” Marco: ”Ik heb vroeger ook gevoetbald. Mijn ouders kwamen nooit kijken want ze hadden het altijd druk. Ik heb mij voorgenomen dit met mijn kinderen anders aan te pakken. We hebben stad en land afgereden om ze overal naartoe te brengen en onze vakanties aan Yvette’s speelschema aangepast. Moesten we in Venlo zijn? Dan gingen we daar op vakantie. Ik heb altijd gezegd, ik breng je overal naar toe, maar zeg het eerlijk als je het niet meer leuk vindt, want dan stoppen we ermee. Niet door blijven gaan omdat ik misschien boos word, want dat gebeurt niet. Er is veel talent. Maar het belangrijkste is dat de voetbalsters leerbaar zijn. Veel kinderen zijn eigenwijs. Laat zien dat je enthousiast bent, dan kom je nog eens ergens. Ik ben hartstikke trots op mijn meiden.’ Yvette: “Ik ben heel dankbaar dat ze dit altijd hebben gedaan. Zonder hen had ik geen voetbalcarrière gehad.”

Yvette: ‘Vanaf mijn zevende voetbalde ik met jongens, altijd als enige meisje. Twaalf jaar geleden was het echt bijzonder: een meisje in het selectieteam. Ik werd al vrij snel geaccepteerd door de jongens, maar de tegenstander was altijd verbaasd, want zoveel meisjes voetbalden nog niet en al helemaal niet in een jongens selectieteam. Mijn teamgenoten zeiden altijd over mijn ‘mannetje’ van de tegenstander: Yvet, pak hem maar’ (lachend). Op elfjarige leeftijd ben ik gescout door de KNVB en op zeventienjarige leeftijd voor Oranje. Wat ik fijn vind aan voetbal is dat je je hele lichaam erin kwijt kan. Ik vind het heerlijk om me kapot te lopen. Je kunt met voetbal zoveel mogelijk lopen als je wilt. Het gevoel van winnen is geweldig! Een teamsport is ook gewoon hartstikke leuk om te doen. Het sociale aspect is erg belangrijk.” Een voorstelling maken van een leven zonder voetbal is heel moeilijk voor haar. Yvette: ”Ik zou niet weten wat ik zou moeten doen zonder voetbal. Ik zou me gigantisch vervelen. Laatst was ik op vakantie. Toen zag ik jongens voetballen. Ik moet mij dan inhouden, want eigenlijk wil ik meedoen.”

PEC Zwolle eindigde dit seizoen op de vierde plaats in de competitie. Een mooi resultaat waar van Daelen trots op is. ‘De Oranjevrouwen halen volle stadions. Nu de Eredivisie nog. Als mensen niet op de hoogte zijn van een wedstrijd, dan komen ze niet. Publiciteit is daarom heel belangrijk. PEC Zwolle promoot sinds jaren ook het vrouwenvoetbal, vooral bij scholen en voetbalclubs. De bezoekersaantallen nemen hierdoor toe. Dan zitten er in plaats van 300 opeens 1500 mensen op de tribunes. Aandacht voor vrouwenvoetbal zoals initiatieven als La League, bevordert de ontwikkeling in het vrouwenvoetbal ook. We werken als Eredivisie daarom graag mee aan events.”

Yvette speelt sinds 2012 in de Eredivisie. Voetbal is sindsdien professioneler geworden.  Yvette: ‘Vrouwen spelen een steeds grotere rol in de voetbalwereld. Er bestaan vrouwelijke scheids- en grensrechters, commentatoren, trainers en managers. We worden steeds beter begeleid. Bijvoorbeeld door een krachttrainster en diëtiste.” De samenstelling van het team is ook belangrijk. Marco: “De invloed van buitenlandse speelsters heeft invloed op de felheid van het spel. Er wordt temperamentvoller gespeeld. De buitenlandse meiden maken het team volwassener. Zij laten hun land achter voor voetbal en die invloed is merkbaar. Wat ook veranderd is, zijn de promotionele acties in de regio waardoor het vrouwenvoetbal steeds meer aandacht krijgt.”

Vrouwenteams krijgen sponsors, en de motieven voor sponsoring veranderen ook. De vrachtwagenproducent Scania sponsort bijvoorbeeld bewust de vrouwentak bij PEC om meer vrouwen in de techniek aan te trekken. In tegenstelling tot mannen kan maar een enkele vrouwelijke speelster rondkomen van voetbal in de Eredivisie. Yvette: “Ik werk 33 uur per week van 08:30 tot 16:00 bij WOODselect, waar ik technisch personeel aan een baan help. Om 16:30 sta ik op het veld. Vrijdag werk ik van 09:00 tot 14:00, om in de avond een wedstrijd te spelen. Ik zie enigszins gelijke betaling ten opzichte van mannen binnen nu en vijf jaar ook niet gebeuren, of er moet een totaal ander beleid komen. Ik hoop op een tijd waarbij ik mij volledig kan focussen op voetbal.’

De La League tour langs de Eredivisieclubs is een groot succes. Yvette: ‘Ik vind het een heel goed initiatief om meiden en vrouwen te stimuleren te voetballen. Voetbal is superleuk om te doen en hoe meer meiden gaan voetballen, hoe beter de sport zich ontwikkelt waardoor het niveau hoger wordt. Meiden zijn groepjesgericht. Wat de een wil, wil de ander ook. Doordat La League nu veel aandacht aan vrouwenvoetbal besteedt komt er ook in de media meer aandacht voor.’

Een verschil in mannen- en vrouwenvoetbal vindt Marco de mentaliteit. Yvette: Wij vallen wel na een duw, maar gaan direct daarna door. Terwijl het eigenlijk een overtreding is. Marco: “Vrouwen stellen zich over het algemeen niet aan. Dat heeft soms inderdaad het nadeel dat ze er niets aan hebben terwijl er wel een overtreding is begaan. Mannen vallen al over een grasspriet die verkeerd staat. Neem nou die schwalbes in het mannenvoetbal. We hebben tegenwoordig videoscheidsrechters. Ik zeg, gelijk een gele kaart dan is het zo over.”

Door Susan Rozemeijer

Diverse artikelen:

PEC Zwolle: site la League, de Peperbus online en print media, Fb de Peperbus, Vrouwenvoetbalnieuws

https://laleague.com/la-league-helpt-mee-met-de-ontwikkeling-van-vrouwenvoetbal/

https://hyperlocal.persgroep.nl/data/PEP/28/html5forwebkit.html?page=0

https://www.facebook.com/dePeperbus/posts/vaders-en-dochters-geef-je/1735600453220181/

https://www.peperbus.nl/nieuws/algemeen/465885/meidenvoetbal-event-pec-zwolle-

https://www.peperbus.nl/nieuws/algemeen/469726/oranjevrouwen-spelen-in-vol-stadion-

https://www.vrouwenvoetbalnieuws.nl/nieuws/hoofdnieuws/179218/vrouwen-spelen-een-steeds-grotere-rol-in-de-voetbalwereld#